Structuur Competitie

Van Provinciale naar Nationale: de structuur


ma 23 mrt 2015 (update: za 12 aug 2017)

DE GEWONE PROVINCIALE COMPETITIE

Binnen alle gespeelde jeugdcategorieën is er steeds een provinciale kampioen (behalve bij de U11 2de en 3de provinciale), en dit zowel bij de jongens als bij de meisjes. Deze provinciale kampioenen worden allemaal in de maand juni gehuldigd op de Algemene Vergadering van Volley Vlaams-Brabant. Al deze kampioenen (behalve bij de U19 en de U11 1ste prov.) vertegenwoordigen de provincie Vlaams-Brabant op de jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen (zie hieronder). De winnaars van een apart tornooi voor de U19 en de U11 1ste provinciale (niveau 2-tegen-2, 2B) sluiten zich bij deze vertegenwoordigers aan. Zie het gewone jeugdcompetitiereglement.

 

DE PROVINCIALE JEUGDBEKERCOMPETITIE 

Alle clubs kunnen binnen de provincie per jeugdcategorie één of meerdere jeugdploegen inschrijven. Bij de U11 is dit alleen met spelvorm 3-tegen-3. Zie hiervoor het jeugdbekerreglement. Deze bekercompetitie wordt gespeeld met een knock-outsysteem, dit wil zeggen dat bij iedere wedstrijd de verliezer eruit ligt en dat de winnaar verdergaat. Om de roosters van de achtste finales, vierde finales, enz. volledig te maken, kan het zijn dat de beste verliezer(s) uit de vorige ronde toch nog wordt (worden) opgevist. De finales voor alle jeugdcategorieën (uitgezonderd U11 2-tegen-2) worden zowel bij de jongens als bij de meisjes op één dag gespeeld. Deze 10 wedstrijden hebben dit seizoen plaats op zaterdag 31 maart 2018 (paaszaterdag). Hiermee sluiten we aan bij de andere provincies, die de jeugdbekerfinales al jaren op deze dag organiseren. De locatie waar deze jeugdbekerfinales doorgaan, wordt later bepaald. Het uurschema wordt minstens 14 dagen vóór de finale meegedeeld aan de betrokken ploegen. De winnaars van deze finales zijn de jeugdbekerwinnaars van de provincie Vlaams-Brabant en worden ter plaatse gehuldigd. Deze provinciale bekerwinnaars vertegenwoordigen vervolgens de provincie Vlaams-Brabant op de jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen (zie verder).

 

DE VLAAMSE JEUGD CHAMPIONS LEAGUE (= VOLLEY VLAANDEREN)

Al 4 jaar organiseert Volley Vlaanderen een Vlaamse Jeugd Champions League. Binnen het seizoen 2017-2018 wordt er opnieuw een jeugdcompetitie op Vlaams niveau ingericht in tornooivorm. De clubs die 'sterke' jeugdploegen hebben en graag topniveautornooien voor deze ploegen aanbieden, kunnen inschrijven in de categorieën U19, U17, U15, U13 en vanaf dit seizoen ook U11. Dit kampioenschap wordt gespeeld in tornooivorm op de weekdagen van drie vakantieperiodes binnen het schooljaar 2017-2018: de herfstvakantie (30/10 - 03/11), de kerstvakantie (26/12 - 06/01) en de paasvakantie (03/04 - 13/04). Er wordt hierbij niet in de weekends gespeeld, evenmin op paasmaandag. Deelname is alleen mogelijk bij inschrijving voor de 3 periodes. Deze inschrijving gebeurt via de website van Volley Vlaanderen. Voor het seizoen 2017-2018 was dit tot uiterlijk 1 juni 2017. De verschillende eindwinnaars van de Vlaamse Champions League zullen Vlaanderen binnen hun leeftijdscategorie vertegenwoordigen op de Nationale Jeugdeindronden als 1ste vertegenwoordiger van Volley Vlaanderen.

 

DE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN VAN VOLLEY VLAANDEREN

De jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen worden voor alle jeugdcategorieën (behalve U11 2-tegen-2 niveau 2B, dat altijd op 1 mei wordt gespeeld) op één weekend afgewerkt.

Dit seizoen gaan deze door in het weekend van 12 en 13 mei 2018 op volgende locaties:

 • U19 : Limburg
 • U17 : West-Vlaanderen
 • U15 : Oost-Vlaanderen
 • U13 : Antwerpen
 • U11 3-tegen-3 : Vlaams-Brabant

Deze 5 kampioenschappen zijn tornooien met twee reeksen:

 1. de vijf Vlaamse provinciale kampioenen
 2. de vijf Vlaamse provinciale bekerwinnaars

Specifiek voor de provincie Vlaams-Brabant

 • Wanneer de provinciale bekerwinnaar in zijn leeftijdscategorie ook provinciaal kampioen is geworden, gaat de verliezende bekerfinalist eveneens uitgenodigd worden op de jeugdeindronden van Volley Vlaanderen. Deze laatste zal op deze kampioenschappen in de reeks van de bekerwinnaars spelen.
 • Indien er één van deze ploegen niet kan deelnemen, wordt de Vlaams-Brabantse vertegenwoordiger voor deze jeugdkampioenschappen door de jeugdcommissie aangewezen.

De jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen voor de U11 2-tegen-2, niveau 2B (Vlaams-Brabant = 1ste provinciale), zullen gespeeld worden op dinsdag 1 mei 2018. De locatie is nog niet gekend. De deelnemers voor de provincie Vlaams-Brabant zijn de jongens- en meisjesploeg die het 'finale' tornooi 2-tegen-2 gewonnen hebben (zie ook jeugdcompetitiereglement). Op de jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen wordt er bij de U19, U17, U15 en U13 een finalewedstrijd gespeeld tussen de winnaars van elke reeks om te bepalen wie er naar de Nationale jeugdkampioenschappen gaat. De winnaar van deze finales gaat als 2de vertegenwoordiger van Volley Vlaanderen naar de nationale jeugdkampioenschappen (naast de winnaar van de Vlaamse Jeugd Champions League die als 1ste vertegenwoordiger van Volley Vlaanderen naar de Nationale jeugdkampioenschappen gaat - zie hoger).

Indien de winnaar dezelfde is als de winnaar van de Vlaamse Jeugd Champions League, gaat de verliezende finalist van de kampioenschappen van Volley Vlaanderen als 2de vertegenwoordiger van Volley Vlaanderen naar de Nationale jeugdkampioenschappen.

 

DE NATIONALE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN

De nationale jeugdkampioenschappen worden ingericht op één weekend. Dit seizoen is dit op 19 en 20 mei 2018. De organisatie is afwisselend in handen van Volley Vlaanderen en het AIF (Waalse Volleybalbond). Dit seizoen gebeurt de organisatie door het AIF. De locatie is in juni 2017 nog niet gekend.

De deelnemers voor Vlaanderen zijn:

 1. de winnaar van de Vlaamse Jeugd Champions League PLUS
 2. de winnaar van de jeugdkampioenschappen van Volley Vlaanderen

Uit de 8 reeksen per jeugdcategorie (U19, U17, U15 en U13 - jongens en meisjes) telkens gevormd door 4 ploegen (2 Vlaamse en 2 Waalse ploegen), komen de 8 Belgische jeugdkampioenen. Voor de jeugdcategorie U11 is er geen nationaal kampioenschap.